Joodse Huizen

De serie Joodse Huizen publiceert vooroorlogse verhalen over Joodse bewoners in Nederland. Sinds 2015 verschijnt elk jaar een bundel. In deel 8 (uitgekomen in mei 2022) staat mijn bijdrage over de jazz-muzikant Ray Forest die een poosje samen met zijn ouders en twee zussen aan de Beethovenstraat in Amsterdam woonde.

De eerder opgenomen bijdragen betreffen:

Deel 2: De artiest Louis Rosenstein kwam in 1937 naar Nederland. Aanvankelijk reisde hij met zijn voorstelling door het hele land. Als artiestennaam had Rosenstein To Rhama gekozen, in navolging van de ‘Europese fakir To Rhama‘. Rosensteins specialiteit op de bühne was stotteraars van hun spraakgebrek afhelpen. Maar de overheid maakte hiertegen bezwaar en verbood de act. Daarop begon To Rhama alias Rosenstein een praktijk als handlezer.

Deel 4: Vanaf de zomer 1939 huurde de handlezer Julius Spier in Amsterdam ongeveer een klein jaar een kamer aan de Scheldestraat 39-I. Bijna dagelijks schreef hij vanaf die plek brieven aan zijn verloofde Hertha Levi.

Deel 5: Zodra de indertijd welbekende cellist Rafael Lanes een vast contract had gekregen bij het Concertgebouworkest, vestigde hij zich aan de Nicolaas Maesstraat 137-II in Amsterdam. Lanes werd met zijn optredens regelmatig in de krant genoemd, zoals in de Haagsche Courant van 19 april 1937 en De Telegraaf van 10 januari 1938.

Deel 6: Hierin zijn twee teksten van mijn hand opgenomen. De ene handelt over de Utrechtse boekhandelaar Louis Vet (1887-1963), de andere gaat over de onstaansgeschiedenis van de theosofische tempel aan de Tolstraat 160 in Amsterdam. Beide zijn een uitvloeisel van mijn onderzoek naar Joodse theosofen in Nederland en dat resulteerde in een academisch publicatie.

Deel 7: De zussen Lies en Henriëtte van Raalte woonden een aantal jaren samen aan de Albrecht Dürerstraat in Amsterdam. Henriëtte was getrouwd met de huisarts Aron Izak Kropveld. Ze was ook de moeder van Alfred Kropveld, die als ‘object’ bij de handleescursus van Julius Spier was geweest en waarvoor Etty Hillesum het handanalyseverslag had geschreven.